De Netis WF2412
De Netis WF2412 is een goedkope router voor thuis, verkrijgbaar bij onder andere de Kijkshop waar hij medio 2015 tussen de € 15,- in de aanbieding en € 24,- daarbuiten kostte.
Het is een simpel te bedienen apparaatje wat het heel redelijk doet, en er kan met de versie zoals die uit de doos kwam één extra (multiple) SSID worden uitgezonden. Het werkt in de 2.4 GHz band met een maximale snelheid van 150Mbps (b/g/n) en kan 14 kanalen aan. Hij bleek in de praktijk ook stabiel te zijn en niet warm te worden.
Na een firmware upgrade zijn tot 4 SSID's op te geven, en zit er zelfs Bandwidth Control op, wat handig kan bij het bestoken van grotere meutes.
Door de compacte afmetingen is het een handig apparaatje voor experimenten, en daarvoor is het ook vaak gebruikt. Het beviel echter zo goed dat ik ze ook in mijn 'gewone' netwerk in ben gaan zetten. Om daar een maximaal bereik uit te kunnen persen had ik eens bekeken of er ook een externe antenne op aangesloten kon worden.

Aufmachen!
Open dat ding. Onder het stickertje aan de onderkant zit een schroefje. Vervolgens wrik je het kastje langs alle kanten makkelijk open. En ja hoor, daar zit een klein plaatje wat de antenne moet voorstellen. Wegens gebrek aan goede meetapparatuur heb ik niet het rendement van deze antenne vast kunnen stellen, maar op zich werkte het prima. Dus dat plaatje is zo gek nog niet!
Deze los gesoldeerd van de print en een stukje coax met connector er voor in de plaats gebracht. Deze connector is het einde van een verlengkabel. Zo'n verlengkabel van 30cm kost namelijk maar een paar € op eBay of Amazon en van de rest kun je een draadantenne maken. Maar goed. Je stript maximaal 5mm af, en de vrijkomende mantel vouw je terug over zichzelf. Zo ontstaat dus een eindstukje van 2,5mm en een stukje dubbelgevouwen mantel, ook van 2,5mm. Die mantel vertin je netjes en die komt stevig op de print te zitten. Het eindstukje strip je weer af op 1,5mm zodat je een klein stukje kern hebt wat je op het contactpunt van de print kunt solderen. Lang verhaal kort; het voorbeeld heb je er net afgesloopt en zoiets moet er weer voor in de plaats he?
Enfin, een gaatje in de behuizing geprikt om de connector naar buiten te kunnen voeren en het geheel weer samengebouwd. Schroefje erin en al doende heb ik vastgesteld dat 3 van de 4 het dan nog steeds doen. Daar komt verder geen uitleg over.

Eindresultaat
Het eindreultaat is verbluffend. Blijkbaar gaat de fabrikant er van uit dat hun antenne zo'n slecht rendement heeft dat ze wat meer vermogen op de antenne zetten. Zodoende komen ze toch aan de 20dBm EIRP (effectief uitgestraald vermogen) waarbij hun antenne dus eigenlijk als attenuator (verzwakker) dienst doet.
Maar nu er een antenne op kan die wél een positief rendement heeft, is het een access point met een net iets harder signaal dan de routers van de duurdere klassen, welke gebruiksvriendelijk is en ook kwa specificaties echt niet onderdoet. Ik gebruik ze nu voor zowel regulier gebruik als bij experimenten:

En van de resten van de verlengkabeltjes heb ik dergelijke draadantennes gemaakt:

Disclaimer
Dit is de ongecensureerde schoorsteen van Teunissen Enabling. Voor vragen en adviezen kunt u mailen naar informatie@wifi-polizei.nl
Opmerkingen kunt u op uw eigen wc kwijt.